ВИКОРИСТАННЯ БОЙЛЕРУ В СИСТЕМІ ЕЛЕКТРОЖИВЛЕННЯ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЛАСНИХ ПОТРЕБ ПРИВАТНОЇ ОСЕЛІ З ГІБРИДНОЮ ФОТОЕЛЕКТРИЧНОЮ СИСТЕМОЮ

Авторы

  • О. О. ШАВЬОЛКІН Київський національний університет технологій та дизайну, Україна
  • М. О. ПІДГАЙНИЙ Київський національний університет технологій та дизайну, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30857/2786-5371.2023.5.5

Ключевые слова:

гібридна фотоелектрична система, сценарії енергоспоживання, управління енергоспоживанням бойлеру, формування ступеню заряду акумуляторної батареї, моделювання енергетичних процесів

Аннотация

Мета. Підвищення ефективності гібридної фотоелектричної системи з акумулятором для потреб приватної оселі шляхом регулювання потужності електричного бойлеру для максимального використання енергії фотоелектричної батареї на споживання, розвиток принципів реалізації системи управління енергоспоживанням.

Методика. Планування енергоспоживання приватної оселі. Аналіз енергетичних процесів в системі забезпечення теплою водою та в електричних колах фотоелектричної системи живлення з використанням комп’ютерного моделювання для оцінювання ефективності енергоменеджменту.

Результати. Розроблено структуру регулятору потужності бойлеру з забезпеченням близького до синусоїди струму, що споживається, для всього діапазону регулювання. Математична модель бойлеру в системі забезпечення оселі теплою водою. Структура фотоелектричної системи з введенням блоку формування ступеню заряду акумулятору та регулятору потужності бойлеру.

Наукова новизна. Запропоновано формування графіку ступеню заряду акумуляторної батареї з регулюванням потужності, що споживається бойлером, за відхиленням від заданого графіку. Це сприятиме більш повному використанню енергії фотоелектричної батареї та зменшенню споживання електроенергії з мережі. Обґрунтовано можливість використання сценаріїв енергоспоживання з плануванням життєдіяльності родини протягом доби без суттєвих обмежень. Удосконалено модель бойлеру в добовому циклі функціонування з графіком споживання теплої води. Розвинуто структуру моделі енергетичних процесів в системі електроживлення оселі для добового циклу функціонування з введенням моделі бойлеру, що враховує його температурний режим.

Практичне значення. Отримані рішення є основою для проектування фотоелектричних систем для забезпечення потреб приватних осель.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Биографии авторов

О. О. ШАВЬОЛКІН, Київський національний університет технологій та дизайну, Україна

Doctor of Technical Sciences, ProfessorDepartment of Computer Engineering and Electromechanics

М. О. ПІДГАЙНИЙ, Київський національний університет технологій та дизайну, Україна

PhD student, Department of Computer Engineering and Electromechanics

Опубликован

2024-01-15

Как цитировать

ШАВЬОЛКІН, О. О., & ПІДГАЙНИЙ, М. О. (2024). ВИКОРИСТАННЯ БОЙЛЕРУ В СИСТЕМІ ЕЛЕКТРОЖИВЛЕННЯ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЛАСНИХ ПОТРЕБ ПРИВАТНОЇ ОСЕЛІ З ГІБРИДНОЮ ФОТОЕЛЕКТРИЧНОЮ СИСТЕМОЮ . Технологии и инжиниринг, (5), 60–75. https://doi.org/10.30857/2786-5371.2023.5.5

Выпуск

Раздел

ИНФОРМАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ, ЭЛЕКТРОНИКА, МЕХАНИЧЕСКАЯ И ЭЛЕКТРИЧЕСКАЯ ИНЖЕНЕРИЯ