ІНТЕРАКТИВНИЙ ВІДЕОМЕППІНГ В ДИЗАЙНІ ІНТЕР’ЄРУ ЗАКЛАДІВ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ: ПРИНЦИПИ ВПРОВАДЖЕННЯ І ТЕХНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ

Автор(и)

  • Н. С. Брижаченко Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
  • І. М. Босий Харківська державна академія дизайну і мистецтв

DOI:

https://doi.org/10.30857/2617-0272.2022.2.3

Анотація

Метою дослідження є визначення принципів впровадження інтерактивного відеомеппінгу
при організації інтер’єру закладів громадського харчування та окреслення головних технічних
особливостей проєкційних систем.
Методологія. Для визначення основних принципів імплементації інтерактивних
відеопроєкцій у предметно-просторове середовище застосовано такі методи дослідження: аналіз,
систематизація, метод роботи за аналогією, порівняння та узагальнення. Сукупність цих методів
дала можливість виявити основні технічні переваги використання відеомеппінгу у дизайні
інтер'єрів підприємств громадського харчування.
Результати. В дослідженні розглянуто інтерактивні відеопроєкції та 3D-анімації, які
застосовуються при формуванні предметно-просторового середовища закладів громадського
харчування. Аналіз світової проектної практики свідчить, що включення інтерактивного
відеомеппінгу в організацію внутрішнього простору закладів громадського харчування може
реалізовуватись на основі трьох провідних принципів: 1) принцип домінанти; 2) принцип
композиційної рівноваги; 3) принцип акцентного включення. В роботі виявлені технічні особливості
впровадження систем відеомеппінгу в дизайні громадського інтер’єру: 1) необхідність
розташування багатокомпонентного програмно-апаратного комплексу 2) можливість створення
проєкцій на поверхні будь-якої кривизни; 3) трансляція зображення на поверхні будь-якої
шорсткості; 4) застосування проекції там, де впровадження сенсорних мультимедійних об’єктів
неможливе. Визначено, що імплементація інтерактивних відеопроєкцій та 3D-анімації в інтер’єри
сприяє створенню візуальної легкості простору та, за умови максимального впровадження
відеомеппінгу, здатна формувати відчуття максимального занурення людини в ілюзорний
простір.
Наукова новизна дослідження полягає у визначенні провідних принципів впровадження
інтерактивного відеомеппінгу в інтер’єри закладів громадського харчування. В роботі виявлено
технічні особливості застосування проєкційних систем в дизайні інтер’єру та відзначено основні
художні ефекти, що створюються засобами відеомеппінгу.
Практична значущість. Результати дослідження можуть бути застосовані в процесі
професійної підготовки фахівців у архітектурно-художніх закладах вищої освіти, при розробці
нових дизайн-проєктів або при реновації старих будівель.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2023-01-31

Як цитувати

Брижаченко, Н. С., & Босий , І. М. (2023). ІНТЕРАКТИВНИЙ ВІДЕОМЕППІНГ В ДИЗАЙНІ ІНТЕР’ЄРУ ЗАКЛАДІВ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ: ПРИНЦИПИ ВПРОВАДЖЕННЯ І ТЕХНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ . Art and Design, (2), 29–41. https://doi.org/10.30857/2617-0272.2022.2.3

Номер

Розділ

Articles

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають