ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ДЛЯ ВІДДАЛЕНОГО КЕРУВАННЯ ДРОНОМ

Authors

  • V. S. POSVISTAK Kyiv National University of Technologies and Design, Ukraine
  • D. V. MIROSHNYCHENKO Kyiv National University of Technologies and Design, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30857/2786-5371.2024.4.7

Keywords:

дрон, БПЛА, мобільний модем, мобільний роутер, наземна станція, планування місій БПЛА, MAVLink, MAVLink Router, Raspberry Pi, AT-команди

Abstract

Мета. Розробка системи віддаленої комунікації між наземною станцією та дроном, що інтегрований із мікрокомп’ютером, із використанням мобільного інтернету та SMS-повідомлень.

Методика. Експерименти проводились на FPV-дроні, польотний контролер якого фізично інтегрований із мікрокомп’ютером Raspberry Pi 5 через протокол UART. У якості джерела мобільного зв’язку використано мобільний USB-модем ZTE MF79U та SIM-карту одного із українських операторів. Орендовано та налаштовано віртуальний виділений сервер із ОС Ubuntu. Налаштовано MAVlink-комунікацію між дроном та наземною станцією із використанням сервера-посередника та програмного забезпечення MAVLink Router. Налаштовано допоміжні systemd-служби та розроблено bash-скрипти на сервері та мікрокомп’ютері дрона для ініціації з’єднання при увімкненні та відновлення у випадку його втрати. У якості програмного забезпечення наземної станції для планування місій використано додаток QGroundControl. Мобільний модем налаштовано для можливості використання у якості серійного порта, що підтримує AT-команди. Розроблено скрипти на мові Python для моніторингу отриманих SMS-повідомлень та автовідповідача.

Результати. Реалізовано комунікацію дрона із наземною станцією через мобільний інтернет, розроблено скрипти для комунікації з використанням SMS-повідомлень.

Наукова новизна. За результатами дослідження розроблено інструменти, при комбінації яких можна знизити вірогідність втрати комунікації між дроном і наземною станцією.

Практична значимість. Результати можуть бути використані при реалізації системи віддаленої комунікації між наземною станцією та дроном, і при плануванні автономних польотних місій.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

V. S. POSVISTAK, Kyiv National University of Technologies and Design, Ukraine

Postgraduate StudentFaculty of Mechatronics and Computer Technologies

https://orcid.org/0009-0001-7785-1378

D. V. MIROSHNYCHENKO, Kyiv National University of Technologies and Design, Ukraine

Postgraduate Student, Faculty of Mechatronics and Computer Technologies

https://orcid.org/0009-0002-0904-1645

 

Published

2024-10-11

How to Cite

ПОСВІСТАК, В. С., & МІРОШНИЧЕНКО, Д. В. (2024). ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ДЛЯ ВІДДАЛЕНОГО КЕРУВАННЯ ДРОНОМ. Technologies and Engineering, (4), 73–84. https://doi.org/10.30857/2786-5371.2024.4.7

Issue

Section

INFORMATION TECHNOLOGIES, ELECTRONICS, MECHANICAL AND ELECTRICAL ENGINEERING