ОСНОВНІ ЧИННИКИ ТА УМОВИ ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ КОРПУСНИХ МЕБЛІВ ДЛЯ КУХНІ

Автор(и)

  • В. А. Абизов Київський національний університет технологій та дизайну
  • Т. В. Булгакова Київський національний університет технологій та дизайну
  • Р. М. Агліуллін Київський національний університет технологій та дизайну

DOI:

https://doi.org/10.30857/2617-0272.2022.3.3

Анотація

Метою дослідження є виявлення основних чинників та умов проєктування корпусних меблів для кухні.

Методологія. В дослідженні використано аналіз літературних джерел з питань проєктування меблевих виробів; структурний та системний аналіз; синтез результатів дослідження.

Результати. Дизайн кухонних меблів та обладнання відіграє важливу роль у формуванні комфортного житлового середовища для споживача. Врахування дизайнером основних чинників та умов формування меблів даного типу є основою якісного дизайну меблів і створення комфортного простору житла. Визначено, що формування корпусних меблів кухні має здійснюватися на основі таких груп чинників – соціально-економічних, ергономічно-просторових, функціонально-типологічних, екологічних, конструктивно-технологічних та естетичних, що зумовлено тісною взаємодією цих чинників у проєктуванні й етапністю роботи дизайнера. У відповідності до цих груп чинників сформульовані умови формування корпусних меблів кухні. Урахування згаданих чинників та відповідних їм умов формування меблів даного типу дасть можливість визначати особливості конкретного споживача, що є актуальним в рамках людиноорієнтованого підходу до проєктування середовища. Формування корпусних меблів кухні виходячи із визначених умов, є ключовою вимогою для успішного дизайну меблів і дає позитивний результат – комфорт користувача.

Наукова новизна. Вперше визначені чинники та відповідні їм умови проєктування корпусних меблів кухні, що є основою якісного дизайну житлового середовища.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх застосування для дизайнерів і виробників при проєктуванні корпусних меблів кухні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2023-02-03

Як цитувати

Абизов, В. А., Булгакова, Т. В. ., & Агліуллін, Р. М. (2023). ОСНОВНІ ЧИННИКИ ТА УМОВИ ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ КОРПУСНИХ МЕБЛІВ ДЛЯ КУХНІ. Art and Design, (3), 32–38. https://doi.org/10.30857/2617-0272.2022.3.3

Номер

Розділ

Articles