ІННОВАЦІЙНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ПРИНЦИПІВ СТИЛЮ КОСТЮМІВ КИТАЙСЬКОЇ ОПЕРИ КУНЬЦЮЙ В СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ

Автор(и)

  • Шулінь Чень Шансійський науково-технічний університет
  • Тетяна Кротова Київський національний університет технологій та дизайну

DOI:

https://doi.org/10.30857/2617-0272.2024.1.1

Ключові слова:

декоративне оздоблення, формотворення, жіноче вбрання, нематеріальна культурна спадщина, інноваційний дизайн, костюм Опери Куньцюй

Анотація

Мета: поглиблене вивчення інноваційних практик сучасного дизайну, що базуються на цінностях нематеріальної культурної спадщини Китаю, зокрема – на використанні формотворчих і декоративних характеристик і прийомів сценічного костюма Опери Куньцюй (Kunqu Opera) у створенні сучасних моделей одягу нарядного або повсякденного призначення.

Meтолологія. У дослідженні використовується історичний, аналітичний, хронологічний методи, а також методи формального та образно-стилістичного аналізу.

Результати. Ґрунтуючись на систематизації документальних матеріалів, досліджено унікальні особливості костюмів виконавців головних ролей в різних сценах молодіжної версії оперної вистави «Павільйон півоній» («The Peony Pavilion»). Узагальнено формотворчі та стильові підходи щодо таких характеристик костюма, як стиль основних складових елементів (головні убори, спідниця, накидки), а також колір і візерунки; дані характеристики інтегровано в сучасний костюм, і через цей процес – запропоновано проектне рішення сучасних костюмів нарядного призначення в авторській розробці. На прикладі моделей колекції сучасного китайського дизайнера MUKZIN показано, як завдяки інтеграції виразних можливостей сценічного костюма формуються естетичні тенденції в сучасному дизайні та розширюються його творчі можливості.

Наукова новизна дослідження полягає у виявленні виразних характеристик сценічного костюма Опери Куньцюй та запропонованому підході щодо їх інтеграції у сучасний одяг. Інтеграція цінностей нематеріальної культурної спадщини в сучасні тенденції не лише розширює можливості дизайну, а й відкриває спосіб для збереження традиційно культури.

Практичне значення. Вивчення художньо-естетичних особливостей костюмів Опери Куньцюй в молодіжній версії «Павільйон півоній» і застосування підходів інноваційного дизайну є важливим напрямком творчості та досліджень не лише дизайнерів, а й сценографів, істориків мистецтва і моди. Матеріали дослідження можна застосовувати як в навчальних курсах, так і в проектних практиках костюма.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-06

Як цитувати

CHEN , S., & KROTOVA, . T. (2024). ІННОВАЦІЙНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ПРИНЦИПІВ СТИЛЮ КОСТЮМІВ КИТАЙСЬКОЇ ОПЕРИ КУНЬЦЮЙ В СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ. Art and Design, (1), 11–19. https://doi.org/10.30857/2617-0272.2024.1.1

Номер

Розділ

Articles

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають