МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ПРОЄКТУВАННЯ КОРПУСНИХ МЕБЛІВ КУХНІ

Автор(и)

  • В.А. Абизов Kyiv National University of Technologies and Design
  • Л.В. Каміонка Politechnika Świętokrzyska
  • Т.В. Булгакова Kyiv National University of Technologies and Design
  • Р.М. Агліуллін Kyiv National University of Technologies and Design
  • О.В. Полякова Kyiv National University of Technologies and Design

DOI:

https://doi.org/10.30857/2617-0272.2021.4.2

Ключові слова:

проєктування кухонних меблів, методика проєктування, корпусні меблі, дизайн, кухні

Анотація

Метою даного дослідження є виявлення основних підходів та розробка методів проєктування індивідуальних корпусних меблів кухні. Кухня з її меблями та обладнанням є важливою складовою середовища житлових будинків. Оскільки оснащення кухні сучасними меблями, новітніми матеріалами й фурнітурою впливає і на формування художньо-образного вигляду інтер’єрів, дослідження дизайну корпусних меблів кухні житлових приміщень на сучасному етапі є досить важливим і своєчасним.

Методологія. В дослідженні використано аналіз літературних джерел з питань про­єктування меблевих виробів; структурний та системний аналіз; синтез результатів дослідження; комп’ютерне моделювання.

Результати. Виявлено два основних підходи до проєктування корпусних кухонь: «від споживача до виробу» та «від виробу до споживача», розроблена методика проєктування індивідуальних корпусних меблів кухні в рамках підходу «від споживача до виробу», сформульо­вані особливості підходу «від виробу до споживача». Визначено, що перший під­хід пов’язаний з індивідуальним проєкту­ванням меблів, у якому певні бажання, вимоги й ідеї замовника вибудовують алгоритм роботи. Ці вимоги можуть бути продиктовані специфікою інтер’єру при­міщення в естетичному й функціональ­ному планах. Другий підхід спрямований на серійні кухонні меблі, що більше від­повідає великим меблевим виробницт­вам, тобто головним тут є виробник, і споживач підлаштовує свої бажання під пропозицію підприємства, що більш раціонально для споживача з невисоким рівнем доходів.

Наукова новизна. Вперше визначені та охарактеризовані основні підходи до проєктування корпусних кухонь, розроб­лено методи проєктування індивідуаль­них корпусних меблів кухні в рамках підходу «від споживача до виробу».

Практична значущість одержаних ре­зультатів полягає у можливості їх засто­сування для дизайнерів і виробників при проєктуванні корпусних меблів кухні. 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2022-10-06

Як цитувати

ABYZOV, . V. A., KAMIONKA, L. W., BULGAKOVA, T. V., AHLIULLIN, R. M., & POLIAKOVA, O. (2022). МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ПРОЄКТУВАННЯ КОРПУСНИХ МЕБЛІВ КУХНІ. Art and Design, (4), 20–28. https://doi.org/10.30857/2617-0272.2021.4.2

Номер

Розділ

Articles

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають