НАПІВФАБРИКАТИ ІЗ НЕДЕРЕВНОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ПАПЕРУ

Autor

  • Р. І. Черьопкіна Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • І. В. Трембус Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • І. М. Дейкун Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.30857/1813-6796.2020.4.13

Słowa kluczowe:

стебла ріпаку, делігніфікація, натронно-содове варіння, каталізатор, фізико-механічні показники, папір для гофрування

Abstrakt

Основною  метою  наукової  роботи  є  дослідження  впливу  технологічних  параметрів екологічно  чистого  способу  делігніфікації  недеревної  сировини  з  отриманням  волокнистих напівфабрикатів придатних для виробництва пакувальних видів паперу.  Методика.  Для  дослідження  використовували  стебла  ріпаку,  натронно-содовий  варильний розчин,  каталізатор  антрахінон.  Варіння  січки  проводили  у  стальних  автоклавах,  які  опускали  у гліцеринову баню. Застосовано стандартні методики визначення показників якості (виходу та вмісту
залишкового  лігніну) недеревного  волокнистого  напівфабрикату.  В  якості  математичного методу обробки  даних  використовували  метод  узагальненого  приведеного  градієнта.  Лабораторні  зразки
відливків  волокнистих  напівфабрикатів  та  паперу  виготовляли  на  листовідливному  апараті  ЛА-2, механічні  показники  зразків  визначали  згідно  стандартних  методик  з  використанням  відповідних
приладів. Результати.  Доведено  доцільність  використання  стебел  ріпаку  для  перероблення  на волокнисті  напівфабрикати  в  умовах  лужного  середовища.  Встановлено,  що  найбільший  вплив  на
делігніфікацію  сировини  має  підвищення  температури  варіння  з  80  до  120  о С  та  використання каталізатора  антрахінона.  Показано,  що  отримані  напівфабрикати  із  ріпаку  мають  достатні паперотворні властивості та в композиції з макулатурою марки МС 5Б придатні для використання у виробництві паперу для гофрування марки Б-3.
Наукова новизна роботи полягає у застосуванні екологічного способу перероблення відходів аграрного  виробництва  для  отримання  волокнистих  напівфабрикатів  за  низьких  температур.  На
прикладі  стебел  ріпаку  досліджено  вплив  технологічних  параметрів  на  показники  якості напівфабрикатів  та  за  допомогою  методів  математичної  обробки  експерименту  визначено оптимальне  співвідношення  волокнистий  напівфабрикат/макулатура,  за  якого  показники  міцності паперу для гофрування будуть відповідати нормам стандарту. Практична  значимість.  Наведені  результати  досліджень  показують  доцільність використання  відходів  олійних  культур  для  перероблення  на  волокнисті  напівфабрикати,  з  метою
розширення сировинної бази паперово-картонного виробництва.

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##

##submission.downloads##

Opublikowane

2021-03-10

Numer

Dział

Chemical, Biological & Pharmaceutical Technologies