ВПЛИВ НАНОНАПОВНЮВАЧА НА РЕОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ РОЗПЛАВІВ ПОЛІМЕРІВ ТА ЇХ СУМІШЕЙ

Автор(и)

  • Н. М. Резанова Київський національний університет технологій та дизайну
  • А. Ю. Сад Київський національний університет технологій та дизайну

DOI:

https://doi.org/10.30857/1813-6796.2018.5.12

Ключові слова:

полімери, суміші, нанодобавка, в’язкість, еластичність

Анотація

Дослідження впливу добавок нанорозмірного оксиду алюмінію на закономірності течії  розплавів поліпропілену (ПП) та суміші ПП/співполіамід (СПА). Суміші  одержували  попереднім  введенням  нанонаповнювача  в  розплав ПП з подальшим змішуванням гранул зі СПА на черв’ячно-дисковому екструдері. В’язкість (η) розплавів досліджували  методом  капілярної  віскозиметрії,  а  еластичність – за  величиною  рівноважного розбухання екструдатів. Здатність розплавів до поздовжньої деформації оцінювали  максимальним ступенем витяжки. Встановлено, що ефективна в’язкість і здатність до поздовжньої деформації розплаву ПП очікувано зростають, а еластичність – зменшується в усьому дослідженому діапазоні
концентрацій  нанодобавки.  Введення  наночастинок  Al 2 O 3   в  суміш  ПП/СПА  зумовлює  зменшення  η розплаву. За вмісту наповнювача в композиції 0,1 мас. % має місце так званий ефект малих добавок: в’язкість  зростає  до  максимального  значення.  Показано,  що  модифіковані  системи характеризуються  підвищеними  еластичністю  і  прядомістю,  що  обумовлено  зміною  процесів структуроутворення ПП в матриці СПА під дією нанодобавки.
Наукова  новизна.  Зменшення  в’язкості  роплавів нанонаповнених  композицій,  порівняно  з вихідними компонентами, свідчить про зміну механізму їх течії – перехід від переміщення сегментів макромолекул полімерів в потоці до стратифікованого (пошарового) руху окремих фаз. Практична  значимість.  Встановлені  закономірності  течії  нанонаповнених  сумішей сприятимуть правильному вибору технологічних параметрів їх  переробки, а також можуть бути
використані при модернізації існуючого та проектуванні нового технологічного обладнання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-12

Номер

Розділ

Технології хімічні, біологічні, фармацевтичні