ГЕНЕЗА СУТНОСТІ ТА КОМПОНЕНТИ ЗМІЦНЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ БОРОШНОМЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ
DOI:
https://doi.org/10.30857/2786-5398.2023.3.8Ключові слова:
економічний розвиток, конкурентоспроможність, конкурентні переваги, конкурентні позиції на ринку, продукція підприємств борошномельної галузі, сталістьАнотація
В дослідженні розглянуто наукове обґрунтування зміцнення конкурентоспроможності продукції підприємств, що ґрунтується на узагальненні та уточненні напрацювань науковців з визначення генезису сутності конкурентоспроможності продукції, її критеріїв та компонентів з урахуванням особливостей продукції та її ринків, у свою чергу, розуміння цих питань засноване на урахуванні сутності конкуренції. Коротко проаналізовано сутність конкуренції, як такого економічного явища, що існувало в економічному житті з перших етапів розвитку суспільства та проявлялася у боротьбі його членів насамперед за економічні ресурси, нерідко економічна конкуренція переходила у військові конфлікти та протистояння. Обгрунтовано, що розвиток товарного виробництва та становлення ринкової економіки сформували конкуренцію як процес реалізації економічними агентами своїх економічних інтересів через суперництво з іншими суб’єктами ринку. Конкуренція стала визнаною рушійною силою ринкової економіки, яка спонукає до кількісних та якісних змін, та зокрема, створення нових товарів і послуг, удосконалення та підвищення якості існуючих, пошуку найбільш ефективних способів використання обмежених ресурсів, зниження цін. Запропоновано розглядати конкурентоспроможність продукції підприємств борошномельної галузі як сукупність властивостей продукції, що за ефективного, соціально відповідального та екологічно безпечного її виробництва забезпечують її відповідність вимогам споживачів та роблять її привабливішою за продукцію конкурентів на ринку, що дає можливість товаровиробнику проникати, підтримувати або розширювати свої позиції на ринку.
Завантаження
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.