ВИКОРИСТАННЯ ІДЕЙ РОЗУМНОГО СПОЖИВАННЯ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ШВЕЙНОЇ ГАЛУЗІ

Автор(и)

  • В.Т. ПАУКОВА Київський національний університет технологій та дизайну
  • М.М. БІЛЯНСЬКА Київський національний університет технологій та дизайну

DOI:

https://doi.org/10.30857/2706-5898.2023.3.1

Ключові слова:

моделі, одяг, підготовка, технічні дисципліни, швейна галузь, розумне споживання

Анотація

Мета. Обґрунтувати доцільність використання ідей розумного споживання під час викладання
фахових дисциплін та у процесі створення моделей одягу.
Методи. Дослідження базується на впровадженні в освітній процес різних підходів до переробки
одягу; застосовано бесіди з майбутніми фахівцями швейної галузі, методи аналізу та синтезу
отриманих даних, узагальнення і формулювання висновків, експеримент.
Головні результати. Проаналізовано особливості підготовки фахівців швейної галузі.
Проведено опитування задля з’ясування обізнаності учнів закладів професійно-технічної
освіти з використання технологій «ресайклінгу». Для більш детального дослідження було
проведено експеримент, до якого були залучені учні професійного училища. Проаналізовано
відмінність сформованих знань, умінь та навичок майбутніх фахівців у залежності від
усвідомлюваності та обізнаності з ідеями розумного споживання та сталого розвитку в
фешн-індустрії. Визначено доцільність впровадження ідей розумного споживання в освітній
процес під час підготовки фахівців швейної галузі. На основі результатів експерименту дійшли
висновку про необхідність удосконалення змісту фахових дисциплін, ураховуючи ідеї розумного
споживання, зокрема вивчення особливостей технологічного процесу виготовлення одягу-
трансформеру, багатофункціонального одягу, ресайклінгу вживаних речей.
Наукова новизна. Розширено та поглиблено використання ідей розумного споживання у
процесі підготовки фахівців швейної галузі в професійних (професійно-технічних) училищах.
Практична значимість. Розроблено авторські моделі жіночого, чоловічого та дитячого одягу
з використанням технологій «ресайклінгу». Результати дослідження можуть бути використані
під час розробки планів уроків з фахових дисциплін, а також у вітчизняній фешн-індустрії для
формування асортименту виробів легкої промисловості у напрямі «EKO -FASHION».

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-05

Як цитувати

ПАУКОВА , В., & БІЛЯНСЬКА , М. (2024). ВИКОРИСТАННЯ ІДЕЙ РОЗУМНОГО СПОЖИВАННЯ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ШВЕЙНОЇ ГАЛУЗІ. Індустрія моди, (3), 37–44. https://doi.org/10.30857/2706-5898.2023.3.1

Номер

Розділ

Науковий пошук