ОСНОВНІ ЧИННИКИ ТА УМОВИ ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ КОРПУСНИХ МЕБЛІВ ДЛЯ КУХНІ
DOI:
https://doi.org/10.30857/2617-0272.2022.3.3Анотація
Метою дослідження є виявлення основних чинників та умов проєктування корпусних меблів для кухні.
Методологія. В дослідженні використано аналіз літературних джерел з питань проєктування меблевих виробів; структурний та системний аналіз; синтез результатів дослідження.
Результати. Дизайн кухонних меблів та обладнання відіграє важливу роль у формуванні комфортного житлового середовища для споживача. Врахування дизайнером основних чинників та умов формування меблів даного типу є основою якісного дизайну меблів і створення комфортного простору житла. Визначено, що формування корпусних меблів кухні має здійснюватися на основі таких груп чинників – соціально-економічних, ергономічно-просторових, функціонально-типологічних, екологічних, конструктивно-технологічних та естетичних, що зумовлено тісною взаємодією цих чинників у проєктуванні й етапністю роботи дизайнера. У відповідності до цих груп чинників сформульовані умови формування корпусних меблів кухні. Урахування згаданих чинників та відповідних їм умов формування меблів даного типу дасть можливість визначати особливості конкретного споживача, що є актуальним в рамках людиноорієнтованого підходу до проєктування середовища. Формування корпусних меблів кухні виходячи із визначених умов, є ключовою вимогою для успішного дизайну меблів і дає позитивний результат – комфорт користувача.
Наукова новизна. Вперше визначені чинники та відповідні їм умови проєктування корпусних меблів кухні, що є основою якісного дизайну житлового середовища.
Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх застосування для дизайнерів і виробників при проєктуванні корпусних меблів кухні.