ЕТНОДИЗАЙН РЕСТОРАНІВ: СУЧАСНИЙ ДОСВІД ТА ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Автор(и)

  • В. А. Абизов Київський національний університет технологій та дизайну
  • С. О. Сьомкін Київський національний університет технологій та дизайну

DOI:

https://doi.org/10.30857/2617-0272.2023.4.7

Ключові слова:

екологічність, народне мистецтво, ресторани, традиції, етнодизайн

Анотація

Мета: виявлення основних характеристик створення сучасного етнодизайну ресторанів з виокремленням характерних рис етнічних особливостей у дизайну інтер’єрів закладів громадського харчування на основі аналізу творчості українських і зарубіжних дизайнерів

Методологія. Дослідження базується на методі комплексного аналізу та синтезу об’єктивних даних з доступних джерел інформації. Аналітична частина виконана на основі тематичних видань і інтернет-ресурсів, а також власному досвіді авторів. Використано також методи натурних обстежень, порівняльного й типологічного аналізу.

Результати. Проаналізовано сучасний досвід створення етнодизайну ресторанів і виявлено його характерні риси у різних країнах світу та України. Розглянуто зв’язок етнічного дизайну зі збереженням культурної спадщини й використанням регіональних виробів. Відокремлені основні характеристики та ключові особливості етнодизайну закладів харчування.

Наукова новизна. Спираючись на сучасний проєктно-будівельний досвід і аналіз літературних джерел, окреслено місце українського етнічного дизайну у світовому просторі, визначені й сформульовані ключові характеристики створення сучасного етнодизайну ресторанів.

Практична значущість. Проведений аналіз сприятиме формуванню комплексних практичних рекомендацій до майбутніх розробок інтер’єрів закладів громадського харчування в стилі етнічного дизайну та узагальненню особливості створення сучасного етнодизайну. Результати проведеного дослідження можуть бути використані в практиці проєктування, реконструкції та будівництва ресторанів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-08

Як цитувати

Абизов, В. А., & Сьомкін , С. О. (2024). ЕТНОДИЗАЙН РЕСТОРАНІВ: СУЧАСНИЙ ДОСВІД ТА ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ. Art and Design, (4), 80–89. https://doi.org/10.30857/2617-0272.2023.4.7

Номер

Розділ

Articles

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають