КОНЦЕПЦІЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.30857/2786-5398.2022.6.12Ключові слова:
сталий розвиток, концепція, соціо-еколого-економічна система, результативність, стандарти GRI, нефінансова звітність, якість продукції, цінностіАнотація
У статті за допомоги еволюційного підходу досліджено шлях розвитку концепції сталого розвитку та ї вплив на якість продукції. У ХХІ ст. парадигма сталого розвитку є панівною доктриною розвитку людської цивілізації. Це обумовлює актуалізацію дослідження її результативності в бізнесі на відміну від інших, традиційних вже теорій бізнес-організацій. Результати дослідження формувалися на основі застосування методів аналізу, синтезу, класифікації, індукції, вимірювання й порівняння. Також в ході роботи використовувалися аналітичні, економіко-математичні, матричні, експертні та бальні методи, впроваджувалася методика ранжування. Систематизовано підходи до визначення сутності дефініції «сталий розвиток» та доповнено їх за рахунок виокремлення протиентропійного підходу в основі якого лежить прагнення до забезпечення захисту соціо-еколого-економічних систем від негативного впливу зовнішнього середовища (в тому числі, загроз викликаних пандемією COVID19 та геополітичними конфліктами) та створення передумов збереження динаміки їх розвитку. Розглянуто роль кожного з трьох напрямів реалізації концепції сталого розвитку в бізнесі. Запропоновано технологію оцінювання рівня сталого розвитку компаній індустрії краси на основі показників стандартів GRI запроваджених Глобальною Радою зі стандартів у сфері сталого розвитку (GSSB). У якості результуючого показника рівня сталого розвитку (LSD) використано суму отриманих результатів за індикаторами GRI. Реалізація запропонованого підходу до оцінювання результативності побудови бізнес-моделі компанії на засадах сталого розвитку сприяє формуванню соціально-відповідального ставлення до ролі бізнесу в забезпеченні розвитку соціо-еколого-економічної системи країни, в якій цей бізнес функціонує.
Завантаження
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.