ДЕТЕРМІНАНТИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ В АГРОПРОДОВОЛЬЧІЙ СФЕРІ

Автор(и)

  • Наталія Миколаївна Котвицька Приватний вищий навчальний заклад «Європейський університет», Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30857/2786-5398.2023.1.2

Ключові слова:

інноваційний розвиток, агропродовольча сфера, інвестиції, агропродовольчий сектор, інноваційний потенціал

Анотація

Агропродовольча сфера відіграє важливу роль у сталому розвитку країни, забезпечуючи продуктами харчування населення та є однією з ключових галузей економіки. Проте, щоб забезпечити стійкий розвиток агропродовольчого сектора, необхідно забезпечити його інноваційним потенціалом. У статті розглянуто та досліджено детермінанти інноваційного розвитку в агропродовольчій сфері та їхній вплив на економічний ріст цієї галузі. Значення інновацій для агропродовольчої галузі зрозуміло, оскільки вони можуть покращити якість продуктів, збільшити їх виробництво та знизити витрати на їх створення. Проаналізовано різні аспекти інноваційного розвитку в даній галузі, зокрема технологічний процес, маркетинг, менеджмент та ресурсне забезпечення. Досліджено роль державної політики в підтримці інноваційного розвитку в агропродовольчому секторі, а саме програми фінансування та пільги для підприємств, що впроваджують інновації, розвиток освітньої системи та наукових центрів, що займаються дослідженнями в галузі агропромислового комплексу. Результати дослідження показали, що найбільш важливими детермінантами інноваційного розвитку в агропродовольчій галузі є технологічний розвиток, інвестиції, науково-дослідна діяльність, розвиток людського капіталу та маркетинг. Було встановлено, що інноваційний розвиток в агропродовольчому секторі має значний вплив на економічний розвиток цієї галузі, що в свою чергу позитивно впливає на економіку загалом. Проте, варто відзначити, що інноваційний розвиток в агропродовольчій сфері пов'язаний зі значними викликами, такими як недостатнє фінансування, недостатня інформаційна підтримка, а також складність впровадження нових технологій у секторі, що може потребувати зміни традиційних виробничих практик. Стаття спрямована на визначення того, які детермінанти інноваційного розвитку в агропродовольчій сфері є найбільш важливими, та як вони впливають на зростання економіки цієї галузі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Наталія Миколаївна Котвицька, Приватний вищий навчальний заклад «Європейський університет», Київ, Україна

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедрт економіки, фінансів та обліку

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Як цитувати

Котвицька, Н. М. (2023). ДЕТЕРМІНАНТИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ В АГРОПРОДОВОЛЬЧІЙ СФЕРІ. Журнал стратегічних економічних досліджень, (1), 15–24. https://doi.org/10.30857/2786-5398.2023.1.2

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ